Filia Dolnośląskiej Biblioteki Pedagogicznej w Oleśnicy
Start

okadkaStaroytna Grecja od kuchni.

Magdalena Nowakowska.

Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017.

Czy Grecy wychodzili na lunch?

Jak wyglday przybory kuchenne?

Kto gotowa dla Platona i Sokratesa?

Jaka bya rola uczty i sympozjonu, prcz czerpanej z niej rozrywki i radoci z jedzenia i picia?

Gdzie byy kobiety, podczas gdy ich mowie biesiadowali?

Czy zmysowe przyjemnoci mog mie co wsplnego z rybami?

Staroytna Grecja od kuchni to nie tylko przewodnik po najpopularniejszych produktach goszczcych na stoach Grekw, upodobaniach uprzywilejowanych smakoszy i narodzinach sztuki kulinarnej Europy. To egzotyczna podr do wiata ludzi odlegych w czasie i przestrzeni, cho jednoczenie bardzo nam bliskich, gdy bdcych twrcami kultury, ktrej jestemy spadkobiercami. Ksika omawia temat tradycji kulinarnej staroytnych Grekw ? pierwszych mistrzw kuchni europejskiej. Opowiada o codziennej strawie zwykych ludzi, produktach obecnych na stoach staroytnych Grekw, o upodobaniach smakoszy i okolicznociach, w ktrych gotowanie stao si w Grecji rwnie wane jak filozofia czy poezja. Przyblia wiele innych aspektw zwizanych ze sprawami stou, jak choby rol uczty i sympozjonu czy zwyczaje zwizane z jedzeniem.

Zesp IBUK Libra